Tuina Massage

Chinli®-Tuina is een van de, in de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikte therapieën, naast acupunctuur en kruiden. Deze therapievorm kent heel veel verschillende massagetechnieken die toegepast worden op het lichaam. In China wordt deze TUINA massage al duizenden jaren in de ziekenhuizen toegepast. De resultaten die men hiermee bereikt zijn enorm.

Tuina is een krachtige, effectieve en bijzonder prettige lichaamsmassages volgens eeuwenoude Chinese technieken waarbij veel blokkades binnen een behandeling opgelost kunnen worden.

Chinli®-Tuina massages stimuleren en reguleren het meridiaan-systeem waardoor de energie- en bloeddoorstroming in balans wordt gebracht, zodat blokkades worden opgeheven. Meridianen zijn kanalen waardoor Qi (energie), bloed, voedingsstoffen en informatie stromen. Blokkades in dit systeem veroorzaken, volgens de Chinese Geneeskunde, ziektes en geestelijke onbalans.

Door Chinli®-Tuina massages komen lichaam en geest weer in balans en verminderen en verdwijnen klachten en wordt de gezondheid bevorderd. De massages zijn zowel preventief als voor genezing te gebruiken.

Tijdens de behandeling wordt soms ook gebruik gemaakt van ondersteunende therapievormen: Cupping, Moxa of Guasha.

Hoe werken deze 3 therapie vormen:
Cupping is een methode waarbij de huid vacuum wordt gezogen. De cup trekt vacuüm en trekt daarmee niet alleen de huid, maar ook het bindweefsel en spierweefsel omhoog. Hierdoor ontstaat extra doorbloeding en op deze manier zijn talloze klachten op bindweefselniveau en op spierniveau te verlichten, dan wel op te lossen (zie voor een uitgebreidere toelichting, CUPPING, op de site)

Moxa ofwel bijvoetkruit (artemisia vulgaris) is een therapie en een oud onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Moxa heeft een verwarmende werking. Dit kruid kan op verschillende manieren toegepast worden.

Moxa wordt gebruikt om o.a. de acupunctuurpunten te verwarmen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi stimuleren. De toepassing hangt af van de aard van de klacht. Met name bij klachten waar een vorm van blokkades, koude of leegtes naar voren komt, bij ernstige vermoeidheid, blessures (kneuzingen en verstuikingen) en gewrichtspijnen kan moxa een heilzame werking hebben.

Hoe werkt moxa ?
De moxa wordt boven de huid of boven acupunctuurpunten gehouden, waardoor de huid op die plaatsen wordt verwarmd en diep in de blokkade kan doordringen en stagnaties oplossen.

Hoe werkt Guasha?
Dit is een schraaptechniek, waarbij met een speciale steen over de huid wordt geschraapt om de afvalstoffen uit het lichaam te halen. De therapie verlicht pijn, bevordert bloedsomloop, ontgift, versterkt het immuunsysteem en activeert energie.

Al deze prachtige technieken worden al vele duizenden jaren met goede resultaten toegepast in de Chinese Geneeskunde.