Sport Massage

Wat is sportmassage ?

Sportmassage is een aktieve manier van masseren, waardoor de doorbloeding van de spieren wordt gestimuleerd. De afvalstoffen worden hierdoor sneller uit de spieren afgevoerd waardoor een sneller herstel mogelijk is van mogelijke ‘vastgelopen’ spieren, of blokkades. Sportmassage kan ook preventief worden toegepast of als onderhoudsbeurt voor je spieren.

Blessurepreventie:
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker bij sporten waarin veel lichamelijk contact zit, of waarbij veel gesprongen wordt, komen regelmatig blessures voor. Toch kan je sportblessures voor een groot deel zelf voorkomen door een aantal basis regels te hanteren.

Het is heel belangrijk dat je jezelf goed verzorgt. Gezond, gevarieerd eten, voldoende (niet te koud) water drinken en voldoende slaap zijn de basis ingredi├źnten om goed te kunnen presteren. Om blessures tijdens het sporten te voorkomen, is het zeker verstandig om voor de training of wedstrijd, een goede warming-up te doen en na de aktiviteit een (niet te vergeten) cooling-down. Over het effect van de functie van stretchen zijn verschillende theorieen, maar ik ondersteun de strechting fylosofie ten zeerste. Strechting is m.i. van groot belang in het voorkomen van blessures. Ga in ieder geval niet als je nog niet ‘opgewarmd bent’ een explosieve aktiviteit doen. Je lichaam zal dit zeker niet waarderen !

Als je net ziek geweest bent, of een lange tijd niet getraind hebt, is het niet verstandig op meteen weer volop te gaan sporten. Bouw je conditie rustig op door bv een schema te gebruiken, zodat je je lichaam de tijd geeft om weer op je oude niveau te komen.

Mocht je toch een blessure hebben opgelopen, dat is het belangrijk dat je deze goed laat genezen. Veel sporters gaan te snel weer beginnen. Wanneer de blessure nog niet helemaal over is, maak je meer kapot dan het geval was en het herstel duurt alleen maar langer.

Wanneer kun je o.a. kiezen voor een sportmassage ?

  • als onderhoud van je lichaam;
  • preventief en ter voorbereiding van een aktiviteit;
  • verzuring benen (onderbenen, kuiten);
  • na het sporten, mn gericht om de afvalstoffen sneller uit je lichaam af te voeren, waardoor je lichaam sneller kan herstellen;

Voor wie is sportmassage geschikt?

  • Sporters en niet-sporters.

Sportmassage kan ook in combinatie gegeven worden met: